چشم هایش مال تو

چشم هایش مال تو!

با تغییرات اندک در فناوری های مسیریابی روبات ها، می توان به کمک نابینایان  رفت

مترجم: صالح سپهری فر

برگرفته از: new scientist

روبات ها برای مسیریابی نیازمند سیستم های پیچیده موقعیت یابی هستند. بتازگی پژوهشگران، سیستم های مشابهی ساخته اند که به نابینایان کمک کند بدون کمک گرفتن از دیگران، در محیط های سرپوشیده و سر باز، مسیر  مناسب را بیابند.

یکی از این سیستم ها که توسط ادویگ پیسالوس و همکارانش در موسسه سیستم های هوشمند و روباتیک در دانشگاه پیر و ماری کوری پاریس طراحی شده، شامل یک عینک است که مجهز به دوربین و حسگرهایی، مشابه دوربین و حسگرهای مورد استفاده در روبات های کاوشگر است. این دستگاه یک نقشه سه بعدی از محیط اطراف کسی که آن را به چشم می زند و نیز موقعیت وی در آن محیط را فراهم می سازد. این نقشه سه بعدی، با توجه به تغییر شرایط پی در پی تغییر می یابد و روی یک دستگاه الکترونیکی خط بریل به شکلی ساده نمایش داده می شود. در نتیجه فرد نابینا را قادر می سازد تا راه خود را بدون کمک گرفتن از دیگران بیابند. خانم پیسالوس می گوید: از نظر من مسیریابی فقط به معنای حرکت در محیط، بدون برخورد به مانع نیست. فهمیدن این که در محیط اطرافم چه چیزهایی موجود است نیز برای من اهمیت دارد. مثلاً این که در چه فاصله ای از داروخانه یا کتابخانه یا چهار راه قرار دارم. دو دوربین قرار گرفته شده در دو طرف عینک، تصویری سه بعدی از محیط فراهم می کنند.

یک پردازنده، تصاویر را بررسی نموده و حاشیه دیوار یا اشیا را تشخیص می دهد و نقشه ای سه بعدی ایجاد می کند. شتاب سنج ها و ژیروسکوپ های موجود در دستگاه (مشابه همان هایی که در روبات ها برای تشخیص موقعیت به کار می رود) موقعیت و سرعت کاربر را رصد می کند. این اطلاعات با تصویر حاصل از

دوربین ها ترکیب شده و در نهایت موقعیت کاربر نسبت به سایر اشیا را تعیین می کند.  

این سیستم در هر ثانیه حدود 10 نقشه تولید می کند که به دستگاه قابل حمل خط بریل منتقل می شود تا به صورت یک نقشه لمسی پویا به نمایش در آید. این دستگاه قابل حمل، به شکل یک مربع با اضلاع 8 سانتی متری است که 64 پین متصل به یک فنر دارد. انتقال گرما به فنر ها موجب انبساط آنها شده و این انبساط موجب بالارفتن پین ها می شود. در نتیجه پین های بالارفته، حاشیه های اشیای موجود در محیط را روی صفحه این دستگاه نشان خواهند داد. این نقشه به خط بریل بسرعت به روز رسانی می شود تا فرد نابینا یا کم بینایی که این عینک را به چشم می زند بتواند در محیطی که در آن قرار دارد، براحتی حرکت کند.  

این اولین پروژه روباتیک نیست که در جایی دیگر هم مورد استفاده قرار می گیرد. قبلاهم از نرم افزاری که با استفاده از سنسورهای روی روبات می تواند مسافت طی شده توسط روبات را محاسبه نماید، برای تعیین مسافت طی شده توسط یک فرد استفاده شده است. این کار با محاسبه طول گام های فرد، کل مسیر طی شده را تعیین می کند. همچنین یک سیستم ارزان قیمت که توسط پژوهشگران دانشگاه نوادا ساخته شده به نابینایان کمک می کند به کمک یک گوشی هوشمند، مسیر خود را در داخل یک ساختمان بیابند.

این سیستم جدید، از نقشه های رایگان دو بعدی دیجیتال برای فضاهای سرپوشیده، و نیز از شتاب سنج و قطب نمای درون خود گوشی هوشمند بهره می گیرد. مسیر ها به صورت گفتاری اعلام می شود. برای این که گوشی هوشمند بتواند طول گام فرد را تعیین نماید، فرد باید ابتدا با لمس کردن، چیزهای اصلی موجود در محیط (مثل کریدور، در یا بالابر) را شناسایی کند.برخی پژوهشگران معتقدند مشکلاتی که روبات ها و نابینایان در زمینه حس کردن دارند، مشابه یکدیگر هستند، اما تفاوت های زیادی نیز بین آنهاست. سیستم های حسی طراحی شده برای روبات های متحرک، شاید کاربردهای دیگری هم داشته باشد. اما برای این که مناسب نیازها و موقعیت های مختلف انسان شود، باید در آنها تغییراتی ایجاد کرد.

حلقه همه چیز بین یک دســتیـــار مجازی، نابینایان را قادر می سازد محیط اطراف خود را شناسایی کنند. این دستگاه که حلقه چشم نام دارد، شامل یک حلقه مجهز به یک دوربین و یک هدفون است. فرد نابینا می تواند آن را به سوی چیزی که در دست دارد، بگیرد و دستگاه، اطلاعاتی نظیر رنگ لباس یا ارزش اسکناس را در قالب صدا اعلام نماید. این حلقه از شیء مورد نظر عکس می گیرد و نرم افزار هم عکس را بررسی می کند. سپس، اطلاعات حاصل شده توسط صدایی مصنوعی اعلام می شود.

روزنامه جام جم، شماره 3434 به تاریخ 25/3/91، صفحه 12 (دانش)

رئیس سازمان بهزیستی خبر داد

رئیس سازمان بهزیستی خبر داد:  

استخدام 3 هزار نیرو در مناطق خارج از مراکز 30 استان کشور
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: 3 هزار و 300 نفر سهمیه استخدامی در مناطق خارج از مرکز 30 استان کشور (به جز استان تهران) و با توجه به نیاز هر استان، به سازمان بهزیستی تخصیص یافته است.همایون هاشمی در گفتگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: این امر با هدف تقویت وظایف حاکمیتی و توسعه مناطق کم تر توسعه یافته و در راستای سیاست ها و برنامه های مربوط به تامین نیروی انسانی دستگاه های اجرایی اجرا می شود.وی در ادامه با اشاره به نقش استانداری ها در هدایت و راهبری برنامه های مرتبط با تامین و ساماندهی نیروی انسانی مطابق با اهداف برنامه پنجم توسعه، گفت: سهمیه استخدامی واحدهای استانی دستگاه های اجرایی در پایان سال 1390 توسط معاونت راهبردی منابع انسانی ریاست جمهوری برای استانداری ها ارسال شده است.به گفته هاشمی آزمون استخدامی برای جذب این افراد توسط استانداری ها در هر استان در حال برگزاری است که پس از قبولی متقاضیان در این آزمون و معرفی نفرات پذیرفته شده به سازمان بهزیستی و اعمال سهمیه های قانونی، مراحل جذب افراد انجام می شود.
 روزنامه رسالت، شماره 7566 به تاریخ 27/3/91، صفحه 22 (اجتماعی)

معیشت معلولان، سرگردان تصمیمات گاه و بیگاه مسوولان

معیشت معلولان، سرگردان تصمیمات گاه و بیگاه   مسوولان

ایلنا| مدت بسیار کوتاهی است که اخبار حوزه معلولان با اخبار تشکیل شورای عالی، افزایش مستمری، بازنگری و اصلاح قانون جامع حمایت از حقوق معلولان که 9 سال از عمر تصویب خود را سپری می کند، حال و هوای دیگری به خود گرفته و مسوولان دولتی و غیردولتی را بر آن داشته است تا این بار کمر همت دیگری برای حل مشکلات آنها بسته و به ریشه یابی معضلات پیش روی آنها بپردازند. آنچه برای آنها مهم است، نتیجه نهایی حاصل از تمام این اقداماتی بوده که گویا به تبلیغ و جو سازی تبدیل شده است. معلولان، حواس، نگاه و گوش شان به اخبار گوشه و کنار بوده و با انتشار هر خبری، امیدوار و حتی ناامید و نگران می شوند. اخبار مربوط به مسائل اقتصادی، هدفمندی یارانه ها، هزینه های درمان، توانبخشی، تصویب، اصلاح و اجرای قوانینی که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر معیشت معلولان تاثیرگذار است، همگی فراز و نشیب و دغدغه هایی را در زندگی این قشر از جامعه ایجاد می کند، معضلات مربوط به مسکن، اشتغال، ازدواج، تحصیل و هزاران معضل دیگر، همه جای پاسخ، بحث و مهم تر از آن پیگیری دارد. پذیرش کنوانسیون جهانی حقوق معلولان (کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت) توسط ایران از جمله خبرهای داغ و امیدوارکننده در آبان ماه سال 88 بود که به سرعت منتشر شد و سوالات زیادی را در پی داشت. ایران در آبان ماه سال 88 یک گام به کنوانسیون جهانی حمایت ازحقوق معلولان نزدیک شد به طوری که در حال حاضر علاوه بر یک قانون داخلی در ارتباط با معلولان «قانون جامع حمایت از حقوق معلولان مصوب 1383»، یک قانون بین المللی نیز در این ارتباط وجود دارد که الزام کشورمان را برای ارتقای مسائل و حل مشکلات معلولان بیشتر می کند.

حال که چشم تمام کار شناسان به نحوه اصلاح و بازنگری این قانون دوخته شده است، به یک باره خبر یا همان پیش خبر تشکیل شورای عالی معلولان در کشور

مطرح شده و ذهن ها را به شکل دیگری درگیر آن می کند. یحیی سخنگویی، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در خبری، که البته اعلام آن از نظر زمانی ضرورت چندانی ندارد، یادآور شده است که پس از اینکه قانون جدید در مجلس نهم به تصویب برسد اقدامات لازم برای تشکیل این شورا هرچه سریع تر با همکاری دستگاه های ذی ربط فراهم می شود. وی اضافه کرده است: «در این شورا، رییس فراکسیون معلولان مجلس، نمایندگان انجمن های غیردولتی، رییس سازمان صدا و سیما، معاون نظارت و راهبردی رییس جمهور و... عضو هستند.» کمک به تشکیل خانواده زوج های دارای معلولیت از طریق پرداخت تسهیلات ویژه ازدواج، اولویت در دریافت مسکن تملکی با دریافت کمک هزینه اجازه مسکن، ارائه خدمات مددکاری مشاوره یی و پرستاری به زوج های معلول و پرداخت حق پرستاری از جمله وعده و وعیدهایی است که پس از تصویب قانون جامع به معلولان داده شده است. «سهیل معینی» رییس انجمن باور در گفت وگو با خبرنگار ایلنا در این ارتباط تاکید کرد: «تجربه اجرای هشت ساله قانون جامع حمایت از حقوق معلولان نشان داد که این قانون ضمانت اجرا یا نظارتی قوی نداشته و باید هرچه سریع تر به نفع این قشر از جامعه اصلاح و بازنگری شود.» او مسوول نبودن قطعی یک وزارتخانه برای نظارت بر عملکرد دیگر دستگاه ها در زمینه معلولان و عمل به قانون بالادستی را معضل بزرگی دانست و اضافه کرد: یکی از مشکلات اصلی، موانع اجرا و اثر بخشی این قانون، نبود یک نهاد عالی برای نظارت بر روند اجرای مفاد آن بوده و عاملان و سرپیچی کنندگان از این قانون نیز به راحتی امکان دور زدن قانون را داشتند.قانون ملی و جامع حمایت از حقوق معلولان با کاستی هایی که داشت، در صف انتظار برای اصلاح و بازنویسی است، اصلاحی که یک هدف بزرگ را مد نظر قرار داده و آن هم ضمانت بالای این قانون برای اجراست: به دنبال بازنگری مفاد این قانون، به صراحت اعلام می شود که ناظر بالادست در اجرای این قانون کدام دستگاه بوده و موانع نظارتی نیز برطرف می شود. کار شناسان و برخی از انجمن ها بر این موضوع اشاره دارند که بخش ها و مفاد زیادی از قانون مزبور در مراحل اجرا مغفول مانده و تنها کمتر از 40 درصد از آن در واقعیت محقق شده است.

همه ساله با نزدیک شدن به روز جهانی معلولان، بحث تلخ میزان عمل به این قانون از سوی رسانه ها مطرح شده و آمار و ارقام انجمن های غیردولتی و انتقاد های آنها با آمار مسوولان دولتی و تعریف و تمجید از عملکرد ها، کمرنگ می شود: نتیجه اصلی و پرحاشیه نیز چیزی جز خاک خوردن و فراموشی قانون جامع حمایت از معلولان در آرشیو تک تک نهادهای مسوول در زمینه معلولان نبوده است. قانونی که بازنگری مفادآن از سوی کار شناسان و مسوولان آغاز شده، زمانی ضمانت اجرایی داشت و شفاف بود، حال معلوم نیست با بازنگری آن که قرار است بر عهده مجلس نهم گذاشته شود، چه سرنوشتی برای آن رقم بخورد. او با نگرانی از پیش نویس مربوط به این بازنگری تصریح کرد:

«سازمان بهزیستی این پیش نویس را از روی عجله از انجمن درخواست کرد، درحالی که این پیش نویس اصلی نبوده و نیازمند تدوین در کمیته کار شناسی است.» نگرانی جامعه معلولان، نهاد ها و انجمن ها این است که این اقدامات نتایج مطلوبی برای معلولان داشته و به نوعی صدای دادخواهی آنها را به مسوولان بالادستی و ناظران برساند، نه آنکه سال های زیادی از تصویب قانون سپری شود و معلولان همچنان اندر خم یک کوچه باشند: تسریع در روند اجرای قانون، خواسته بحق جامعه در چارچوب این بازنگری است. مروری اجمالی بر قانون جامع معلولان نشان می دهد هنوز تحول چشمگیر و مثال زدنی در حوزه اشتغال، تحصیل، درمان، مناسب سازی فضاهای شهری، مستمری و دیگر مسائل معلولان رخ نداده و تنها به مشکلات معیشتی این قشر از جامعه افزوده شده است. حالازمان دیگری است برای جبران: مسوولان از این فرصت غافل نشوند.

روزنامه اعتماد، شماره 2420 به تاریخ 27/3/91، صفحه 13 (جامعه)

جراحی پیوند قرنیه چشم آمنه بهرامی

پزشکان اسپانیایی به بازگرداندن بینایی این دخترامیدوار شده اند

شرق: اهدای قرنیه چشم توسط فردی اسپانیایی، «آمنه بهرامی نوا» دختر ایرانی را که چشمانش را به دلیل اسیدپاشی خواستگارش از دست داده بود یک بار دیگر برای به دست آوردن بینایی امیدوار کرد و پزشکان اسپانیانی معتقدند او بار دیگر می تواند ببیند.

به گزارش خبرنگار ما، آمنه بهرامی بعد از گذراندن هشت ساعت عمل جراحی سخت در کلینیکی در «بارسلون» اسپانیا اکنون برای به دست آوردن بینایی چشم چپش بسیار امیدوار شده است. چشم چپ آمنه بهرامی نوا قرار بود سال 83 در بیمارستانی در تهران تخلیه شود اما مخالفت آمنه باعث شد عمل جراحی انجام نگیرد.

پزشکان اسپانیایی صبح روز سه شنبه ساعت ها روی این چشم آمنه کار کردند. اولین پزشکی که بالای سر آمنه حاضر شد متخصص اعصاب چشم بود. او رگ های عصب را که به شدت آسیب دیده بود، ترمیم کرد. سپس متخصص شبکیه بالای سر آمنه حضور یافت. از آنجایی که شبکیه چشم آمنه به طور کامل مچاله شده بود، بنابراین پزشک متخصص چهار ساعت برای ترمیم سلول ها کار کرد و توانست حجم زیادی از شبکیه را ترمیم کند.

سپس متخصص قرنیه برای عمل آماده شد و قرنیه اهدایی شهروند اسپانیایی را به چشم آمنه پیوند زد. متخصصان بعد از آن با استفاده از پوست لب آمنه برای او پلک بالاو پایین ساختند و دو پلک را به ابروهای او دوختند تا پیوند انجام شود.

آمنه بهرامی 24 ساعت بعد از عمل برای معاینه نزد پزشکانش رفت و آنها گفتند جراحی رضایت بخش بوده و به احتمال بسیار زیاد در عمل بعدی آمنه بتواند درصد بالایی از بینایی اش را به دست آورد.

آمنه که بعد از این معاینه بسیار امیدوار شده است به خبرنگار ما گفت: وقتی در بیمارستان لبافی نژاد بودم به من گفتند می خواهند چشمانم را تخلیه کنند. پزشکان گفتند اگر این اتفاق نیفتد ممکن است عفونت کند و به مغزم بزند و من را بکشد، با این حال مخالفت کردم و اجازه ندادم. به طور مطلق نابینا بودم تا اینکه به اسپانیا رفتم. در آنجا هم هر دو چشمم نابینا بود و در تاریکی مطلق بودم. با توجه به اینکه وضعیت چشم راستم خیلی بد بود بنابراین عمل های پزشکی اول روی چشم راستم شروع شد. سال 2007 بود که متوجه شدم چشم چپم کم کم نور را حس می کند، باورم نمی شد این اتفاق افتاده است.

به دکترم گفتم نور را حس می کنم. او چشم چپم را معاینه کرد و کاری روی آن انجام داد. چون پلک نداشتم به طور کامل چشمم بسته بود که دکتر آن را باز کرد و کاری انجام داد و بعد بست. وقتی پرسیدم چه کرده، توضیح نداد و گفت فقط وضعیت آن را بررسی کرده اما بعد متوجه شدم عملی مثل تزریق سلول انجام داده است. بعد از اینکه قرنیه چشم راستم خالی شد دکتر گفت، می خواهد کار را روی چشم چپم آغاز کند.

آمنه ادامه داد: در آن زمان باید برای اجرای حکم به ایران می آمدم. وضعیت چشم چپم وخیم بود و نوری که می دیدم خیلی ضعیف شده بود اما باز هم آن را حس می کردم. بعد از اینکه به ایران آمدم و «مجید موحدی» را هنگام اجرای حکم به لحاظ قصاص چشم بخشیدم دوباره به اسپانیا برگشتم و در آنجا نور چشمم بیشتر شد. پزشکان نیز تصمیم گرفتند بیشترتلاش کنند. کار خیلی وسیع و سختی بود به همین دلیل باید خیلی روی آن تحقیق می کردند، ضمن اینکه من یک عمل ترمیمی پوست هم انجام داده بودم و پزشکان می ترسیدند بدنم تحمل آن را نداشته باشد، البته مشکل دیگری هم وجود داشت؛ قرنیه ای که با چشم من همخوانی داشته باشد وجود نداشت. تا اینکه چند روز قبل بانک قرنیه اسپانیا اعلام کرد فرد فوت شده ای که اعضای بدنش را اهدا کرده است، مشخصات خونی و سلولی اش با مشخصات من همخوانی دارد و قرنیه را به من دادند. همان زمان پزشکان مقدمات عمل را انجام دادند.

آمنه در مورد وضعیت چشمش گفت: پزشکان شامگاه سه شنبه چشمم را معاینه کردند، من آن موقع نور را حس نمی کردم و نمی دیدم روز پنجشنبه دوباره معاینه شدم و نور را بهتر از قبل احساس کردم، پزشکان می گویند وضعیت بسیار خوب است. آنها معتقدند اینکه نور را نمی بینم به خاطر تورم شدید چشم است و بعد از اینکه عوارض عمل از بین برود دوباره نور برمی گردد. آنها می گویند از نتیجه عمل بسیار راضی هستند و فکر می کنند در عمل بعدی درصد بالایی از بینایی ام را به دست می آورم.

این دختر در مورد هزینه عمل جراحی اش گفت: هزینه عمل از سوی دولت ایران و با تلاش بسیار زیاد «دکترصفارنطنزی» سفیر ایران در اسپانیا پرداخته شد. وقتی مجید را بخشیدم و به اسپانیا برگشتم دکتر نطنزی به دیدارم آمد و ضمن تشکر از من پذیرفت

هزینه های درمانم را بدهد و از آن موقع تا به حال چندین بار به من سر زده و پیگیر وضعیتم است و پول عمل را هم پرداخته است. البته این طور که وی گفته دستور رییس جمهور بود که پول پرداخت شود. نطنزی با پزشکانم صحبت کرد و آنها به او گفته اند بسیار امیدوار هستند که از این عمل نتیجه بگیرند. آمنه در مورد زندگی شخصی اش نیز توضیح داد: پیشنهادی از طرف کمپانی فیلمسازی آلمانی دارم. آنها می خواهند زندگی من را فیلم سینمایی کنند و آن طور که به من گفته شده، قرار است برای نوشتن فیلمنامه با اصغر فرهادی مذاکره کنند. البته این موضوع هنوز قطعی نشده است. من و کمپانی هم بر سر بستن قرارداد هنوز به توافق نرسیده ایم و احتمالاتا دوماه آینده این قرارداد بسته خواهد شد. آمنه بهرامی نوا که آبان سال 83 از سوی مجید موحدی خواستگارش مورد حمله اسیدی قرار گرفت و از ناحیه سروصورت به شدت سوخت، بینایی اش را به طور کامل از دست داد و اکنون بعد از هشت سال یک بار دیگر برای دیدن امیدوار شده است. او یک سال پیش برای اجرای حکم در بیمارستان دادگستری تهران حاضر شد و در حالی که مجید موحدی را روی تخت خوابانده بودند تا با فرمان آمنه در چشمش اسید بریزند، او را بخشید.

آمنه که دیه چشمانش را به خاطر اشتباه در نحوه نوشتن رضایت از سوی مسوولان اجرای احکام هنوز نگرفته است، در این مورد گفت: چرا باید نصف دیه چشمانم را به من بدهند، مگر عمل چشمان من نصف هزینه عمل چشم یک مرد را دارد. من اعتراض کردم و تا زمانی که همه دیه ام را نگیرم از پا نمی نشینم.

او گفت: من انسان تر بودم که مجید را بخشیدم و یک معلول به معلولان جامعه اضافه نکردم و درد را خودم تحمل کردم یا مجید موحدی را که این طور سرنوشت من را تغییر داد؟ اگر بر انسان بودن است، قضاوت کنید کدام یک از ما انسان تر است و چه کسی لیاقت بینایی را دارد و چرا من نباید خسارتی را که به من وارد شده است، بگیرم؟ 

روزنامه شرق ، شماره 1554 به تاریخ 27/3/91، صفحه 10 (حادثه)

تمدید ثبت نام از متقاضیان مسکن بهزیستی تا پایان

معاون مشارکت های مردمی سازمان بهزیستی کشور گفت: همزمان با هفته های دولت و بهزیستی تعداد قابل توجهی از مددجویان و معلولان صاحب مسکن خواهند شد، لذا ثبت نام از معلولان تا پایان شهریور ادامه خواهد داشت.

حسین بدخشان با اشاره به آخرین جلسه سازمان بهزیستی در زمینه واگذاری مسکن به مددجویان و معلولان تحت پوشش گفت: در این جلسه مقرر شد تعداد

قابل توجهی از واحدهای مسکونی آماده در هفته بهزیستی و هفته دولت به متقاضیان مسکن واگذار شود.

وی تصریح کرد: از ابتدای اجرای طرح نهضت تامین مسکن معلولان ومددجویان تا به امروز 20 هزار واحد از 200 هزار واحد مسکونی واگذار شده است که بتدریج مابقی هم در صورت تامین اعتبار واگذار می شود.

بدخشان خاطرنشان کرد: سازمان بهزیستی با همکاری وزارت شهرسازی بنا دارد در کوتاهترین زمان ممکن تعداد واحدهای مسکونی مورد نظر را به متقاضیان

مسکن واگذار کند و در این زمینه باید اعتبارات لازم جذب شود. معاون مشارکت های مردمی سازمان بهزیستی کشور افزود: تا به امروز حدود 160 هزار نفر از معلولان و مددجویان تحت پوشش بهزیستی در طرح نهضت تامین مسکن ثبت نام کرده اند و پیش بینی می شود بقیه متقاضیان تا پایان شهریور ثبت نام کنند.

روزنامه ایران، شماره 5099 به تاریخ 22/3/91، صفحه 4 (اجتماعی)